Tavoite: Tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena on selvittää maitorasvan sisältämän konjugoidun linolihapon (CLA) pitoisuuteen vaikuttavat mekanismit. Pitemmällä tähtäyksellä tavoitteena on kehittää käytännön ruokintastrategia, jonka avulla maidon CLA-pitoisuutta voidaan nostaa ruokinnallisin keinoin. CLA-rikastettua maitoa käytetään funktionaalisten elintarvikkeiden raaka-aineena. Vaikuttavuus: Maidon CLA-pitoisuuteen vaikuttavat mekanismit tunnistetaan. Kehitettävän ruokintastrategian avulla maidon CLA-pitoisuus nousee tasolle, joka mahdollistaa CLA-rikastettujen maitotuotteiden kehittämisen. Tausta: Maidon rasva sisältää CLA:ta, jonka cis-9, trans-11 -isomeerillä on eläinkokeissa todettu selviä antikarsinogeenisia ja antiarteroskleroottisia ominaisuuksia. Maito sisältää CLA:ta normaalisti n. 0.3 - 0.6 %, mutta runsaasti väkirehua sisältävällä ruokinnalla maidon CLA-pitoisuus on voitu nostaa jopa nelinkertaiseksi perustasosta. Aikaisempien kotimaisten tutkimusten mukaan säilörehuvaltaisella ruokinnalla maidon CLA-pitoisuutta saatiin nostettua 70 % kun dieettiin sisällytettiin kasviöljylisä, mutta jopa 400 %, kun vastaava täydennys tehtiin kalaöljyllä. Väkirehuannoksen nostaminen tai kalaöljylisä ruokinnassa lisäävät trans-C18:1 rasvahappojen muodostumista pötsissä. Näistä tärkeimpänä pidetään vakseenihappoa (C18:1 trans-11), joka on maidon cis-9, trans-11 CLA:n esiaine. Suoritus: Säilörehuvaltaisella ruokinnalla oleville pötsifistelöidyille lypsylehmille annettiin kalaöljyä (0, 75, 150, 300 g/pv).Tavoitteena oli selvittää millä kalaöljyn annostustasolla vakseenihapon kumuloituminen pötsissä ja sen seurauksena maidon CLA-pitoisuus voidaan optimoida. Tuotostietojen lisäksi kokeessa mitattiin pötsistä satakertaan virtaavien rasvahappojen määrä (mm. pötsissä biohydrogenaation tuloksena muodostuvan vakseenihapon määrä). Häntä- ja maitosuonista otettiin verinäytteet, joiden avulla tutkittiin rasvahappojen valtimo-laskimopitoisuuksien erotus ja veren virtaus maitorauhaseen tarkoituksena selvittää maitorauhasen rasvahappometaboliaa.
Vastaava tutkija
Vanhatalo Aila Hankkeen kesto 2000 - 2002
Asiasanat
kalaöljy, rasvahappojen metabolia, säilörehu, CLA, maidon rasvahapot
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|