Säilörehun pyöröpaalaus on uutena teknologiana vallannut alaa perinteisiltä valmistusmenetelmiltä. Uusi teknologia voi tuottaa kuitenkin käyttäjilleen monia ongelmia. Erityisesti pyöröpaalisäilörehun laadun vaihtelu aiheuttaa epävarmuutta koko tuotantoketjuun. Huono rehun laatu voi tuottaa laatuongelmia maitoon ja maitotuotteisiin ja voi olla terveysriski kotieläimille ja niiden hoitajille. Taloudellisia menetyksiä syntyy vielä rehujen hävikkinä poistettaessa pilaantuneita rehueriä käytöstä. Säilörehun pyöröpaalauksella on kuitenkin etuja perinteisiin tekniikoihin verrattuna. Sitä todistaa ehkä vakuuttavimmin pyöröpaalauksen saavuttama suosio karjankasvattajien keskuudessa. Menetelmä on joustava ja sillä voidaan valmistaa rehua myös pienempiä eriä ja pitempien matkojen päässä. Jos turvautuu urakointiin, jäävät investointikustannukset pois ja tila voi keskittää resurssinsa karjan vaatimiin kohteisiin. Pyöröpaalaus mahdollistaa myös muiden kuin karjatilojen säilörehun valmistuksen. Laadukkaasti valmistetulla pyöröpaalatulla säilörehulla voi olla markkinat. Silloin myös karjattomien tilojen viljelykiertoon voi kuulua markkinakelpoinen nurmi. Keskeisenä tavoitteena oli rakentaa puitteet, jotka antavat mahdollisuuden pyöröpaalisäilörehun valmistukseen urakoimalla, tilojen välisellä yhteistyöllä ja resurssien käyttöä optimoimalla. Työskentelytapoja kehittämällä ja laatua parantamalla saadaan valmistusmenetelmään luotettavuutta. Menestyessään menetelmä voi yleistyä ja tuottaa hyötyä lisääntyvälle tuottajajoukolle. Hanke muodostui seuraavista toimenpiteistä: 1. Tutkittiin laatuun vaikuttavia tekijöitä 2. Laadittiin suositukset toimintatavasta 3. Koulutus ja opastus viljelijöille. Projektin tuloksia hyödyntävät ensisijaisesti pyöröpaalisäilörehua valmistavat viljelijät ja urakoitsijat. He voivat perustaa toimintansa tutkittuun tietoon ja siten tarjota palveluksiaan perustellusti. Säilörehun käyttäjät saavat laadultaan hyvää rehua. He voivat tehdä myös valintansa järkevin perustein, ottaen huomioon saavutettavissa oleva kokonaishyöty. Parantuneesta laadusta hyötyvät sekä viljelijät että elintarvikevalmistajat, joiden tuotannon raaka-aineeksi laadukkaita kotieläintuotteita tarvitaan ja viimekädessä kuluttajat.
Vastaava tutkija
Jaakkola Seija Hankkeen kesto 1998 - 2003
Asiasanat
nurmisäilörehu, pyöröpaalaus, säilöntäaine, kuivatusaika, muovikerros, koostumus, laatu, mikrobit, hiivat, homeet, rehut, urakointi
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|