Tavanomaisesta tuotannosta ei ole saanut siirtää porsaita luomutuotantoon joulukuun 2003 jälkeen. Luomuporsaiden tuottajia on täällä hetkellä vain muutama ja uusia yrittäjiä alalle tarvittaisiin, että luomusianlihan tuotanto jatkuisi Suomessa. Uusien yrittäjien saaminen mukaan luomuporsastuotantoon vaatii tietoa tuotannon riskitasosta ja investointien tarpeesta. Projektin lähtötiedot koottiin haastattelemalla luomuporsasyrittäjiä henkilökohtaisesti tilakäynneillä loka-joulukuussa 2003. Tilakäyntejä tekivät yksi tutkija MTT sikataloudesta ja tutkija ja rakennusinsinööri MTT:n maatalousteknologian yksiköstä. Hankkeen loppuraporttiin on koottu yhteenveto tiloilta kerätystä tiedoista, kuten tuotantotiloista, käyttökustannuksista, ympäristöolosuhteista, ruokinnasta ja eläinten hoidosta ja terveydestä. Raportissa kerättyjen tietojen avulla on pyritty antamaan reaaliaikaista tietoa luomuporsastuotannon nykytilanteesta, kannattavuudesta ja mahdollisista ongelmista luomuporsastuotantoa mahdollisesti suunnittelevalle. Tiloilta kerättyä tietoa käytettiin pohjatietona aikaisempien tutkimustulosten lisäksi laadittaessa mallinnusta, jonka avulla MTTL:n tutkija arvioi luomuporsastuotannon ja tavanomaisen tuotannon välistä kannattavuuseroa.
Vastaava tutkija
Karhapää Maija Hankkeen kesto 2003 - 2004
Asiasanat
luomu, porsastuotanto, talous, emakkosikala
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|