Luonnonmukainen kotieläintuotanto on laajentunut kiitettävästi, mutta sikojen ja siipikarjan kasvatus on lähtenyt hitaasti käyntiin. Osasyynä lienee se, että sikojen ja siipikarjan ruokinnan järjestäminen on luomusääntöjen puitteissa, pääasiassa kotoisin rehuin vaikeaa. Eläinten valkuaisen tarve on suuri, mutta viljaa täydentäviä, luomussa sallittuja valkuaisrehuja on vähän. Eläimet on ruokittava luonnonmukaisesti tuotetuin rehuin, mutta elokuuhun 2005 saakka sikojen ja siipikarjan ruokinnassa saa käyttää korkeintaan 20 % tavanomaisesti tuotettuja rehuja. Luomukotieläintuotannon säädökset eivät salli uutettujen öljykasvirouheiden eikä puhtaiden aminohappojen käyttöä. Tutkimushankkeen tavoitteena oli kehittää luomutiloille sopivia sikojen ja lihasiipikarjan rehuvalioita, jotka perustuvat tilalla tuotettuihin rehuihin. Ruokinnassa pyrittiin lisäämään palkoviljojen ja karkearehujen käyttöä siten, että ravintoaineiden hyväksikäyttö on tila- ja eläintasolla tehokasta ja eläinten kasvu ja lihan laatu pysyvät hyvinä. Tutkimus tuotti tietoa luomurehujen ravintoarvosta yksimahaisten ruokinnassa ja eri ruokintastrategioiden vaikutuksista eläinten kasvuun, rehun hyväksikäyttöön, lihan laatuun ja ympäristöön. Tulosten perusteella tehtiin ruokintasuosituksia ja taloudellisia laskelmia eri ruokintavaihtoehdoille. Tutkimushanke koostui yhdeksästä osatutkimuksesta. In vitro -menetelmällä määritettiin herne- ja härkäpapulajikkeiden sulavuudet sikojen ruokinnassa. Sulavuuskokeissa määritettiin palkoviljojen (herne, härkäpapu ja sinilupiini), rypsipuristeiden ja karkearehujen (puna-apila-nurmi, rehuvirna ja persianapila) sulavuudet ja rehuarvo sikojen ruokinnassa. Kasvatuskokeissa selvitettiin härkäpavun ja sinilupiinin käyttöä lihasikojen ruokinnassa ja herneen ja härkäpavun käyttöä porsaiden ruokinnassa. Lisäksi porsaiden ja lihasikojen ruokintastrategiakokeessa verrattiin kotoisten luomurehujen valkuaistäydennykseen sopivia vaihtoehtoja. Broilereilla ja kalkkunoilla tehdyssä sulavuuskokeessa määritettiin palkoviljojen (herne, härkäpapu ja sinilupiini) sulavuudet ja energia-arvo siipikarjan ruokinnassa. Lisäksi broilereiden kasvatuskokeessa tutkittiin luomutuotantoon sopivia valkuaisruokintastrategioita.
Vastaava tutkija
Alaviuhkola Timo Hankkeen kesto 1998 - 2002
Asiasanat
luonnonmukainen tuotanto, sika, siipikarja, palkokasvit, karkearehut
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|