Tryptofaani on aivoissa syöntiä säätelevän serotoniinin esiaste. Sekä maississa että herneessä on vähän tryptofaania ja lisäksi sen sulavuus on huono. Rehuun lisätty L-tryptofaani onkin parantanut porsaiden syöntiä ja kasvua maissi-hernepohjaisella ruokinnalla, varsinkin kun rehun valkuaispitoisuus on ollut pieni. Suomalaisissa porsasrehuissa käytetään vehnää, ohraa ja kuorittua kauraa, joita täydennetään soijalla, kalajauholla ja maitotuotteilla. Näissä kaikissa ja varsinkin kuoritussa kaurassa tryptofaania on enemmän ja se sulaa paremmin. Kuitenkin viime aikoina on epäilty, että myös tyypillisiin suomalaisiin porsasrehuihin pitäisi lisätä tryptofaania. Suomalaisissa ruokintasuosituksissa sulavan treoniinin riittävänä määränä pidetään 60 % sulavasta lysiinistä. Kuitenkin useimmissa ns. ideaalivalkuaisissa treoniinin määrä lysiinistä on suurempi. Myös porsailla tehtyjen kasvatuskokeiden mukaan tarve olisi suurempi kuin 60 % lysiinistä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, vaikuttavatko L-tryptofaanin ja L-treoniinin lisäys porsaiden rehun syöntiin ja kasvuun vähän valkuaista sisältävällä vehnä-ohra-kaurapohjaisella ruokinnalla.
Vastaava tutkija
Laurinen Pasi Hankkeen kesto 2001 - 2002
Asiasanat
porsaat, aminohapot, rehun syönti, kasvu
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|