Suomalaisen mallasohran laadullisen ja taloudellisen kilpailukyvyn säilyttäminen ja kehittäminen on perusedellytys koko ketjun menestymiselle mallasohran tuotannosta sen jatkojalostukseen. Suomalaisen mallasohran kansainvälisen kilpailukyvyn parantamiseksi on tarpeen selvittää oloissamme tuotetun raaka-aineen laatuerot verrattuna merkittävissä kilpailijamaissa tuotetun ohran laatuun ja ennen kaikkea löytää keskeiset syyt eroihin. Tähän tähtää hankkeemme, jonka ovat yhdessä laatineet koko mallasohraketjun osapuolet: kasvinjalostajat (Boreal Kasvinjalostus Oy, Kesko/K-ryhmän koetila), viljelijät (MTK), mallastamot (Oy Lahden Polttimo Ab, Raisio Yhtymä Oyj) ja tutkimuslaitokset (MTT, VTT). Hanke koostuu kolmesta osa-alueesta: 1) Kasvuolojen vaikutus eri mallasohralajikkeiden jyvien kehittymiseen ja laadunmuodostukseen, 2) Kotimaisen mallasohran puhtaus kilpailutekijänä ja 3) Kilpailukykyisten kotimaisten mallasohralajikkeiden kehittäminen. Ensimmäisen osa-alueen tavoitteena on: a) tuottaa uutta tietoa siitä, kuinka jyvien täyttymispotentiaalin muodostumiseen (solumäärä) ja toteutumiseen (solukoko) vaikuttavat toisaalta perimä ja kasvuolot, b) ymmärtää jyvien kehittymiseen ja kasvuun kytkeytyneiden tekijöiden vaikutukset laadunmuodostukseen ja c) ymmärtää, miksi Suomessa tuotettu mallasohra poikkeaa muissa Keski-Euroopan maissa tuotetuista, saman lajikkeen eristä jyvän rakenne- ja laatuominaisuuksien ja mallastuvuuden suhteen. Toisen osa-alueen tavoitteena on todentaa suomalaisen mallasohran puhtausväittämät (torjunta-ainejäämät, ympäristömyrkyt, homemyrkyt) ja kolmannen: a) parantaa kotimaisen mallasohran ja maltaan kilpailukykyä, lajikekehitystä, -valintaa ja hyväksyntää nopeuttamalla, b) taata viljelijöiden ja mallastamoiden käyttöön vähintään kolme viljelyominaisuuksiltaan ja laadultaan erilaista lajiketta ja c) saada tietoa virallisissa kokeissa olevan linja-aineiston laatuominaisuuksista ulkomaisiin, uusin kaupallisiin lajikkeisiin verrattuna. Kokeet järjestetään kolmella paikkakunnalla Suomessa ja viidessä ulkomaisessa tutkimus/jalostuslaitoksessa. Kokeissa tutkitaan jyvien kehittymistä, täyttymistä, eri yhdisteiden kertymistä jyvän eri osiin eli jyvän rakenteen muodostumista, haitallisten yhdisteiden esiintymistä sekä mallastus- ja prosessiominaisuuksia valikoidusti pilot-mittakaavaan asti. Hankkeella pyritään vastaamaan MMM:n kansallisen ohraohjelman, Suomen elintarviketalouden laatustrategian ja Kotimaisen mallasohran kehitysohjelman esille nostamiin keskeisiin haasteisiin koko mallasohraketjun tulevaisuuden turvaamiseksi ja alan kehittämiseksi.
Vastaava tutkija
Peltonen-Sainio Pirjo Hankkeen kesto 2001 - 2004
Asiasanat
mallasohra, Hordeum vulgare, jalostus, jyvä, kasvu, kasvuolot, kehitys, laatu, rakenne, mallastus, vienti
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|