Ruis luokitellaan kansainvälisesti rehuviljaksi. Suomessa rukiin rehukäyttö on kuitenkin vähäistä. suurin osa tuotetusta rukiista käytetään ihmisravinnoksi ja loput siemeneksi. Hyvien laatuominaisuuksiensa vuoksi ruis soveltuu erityisen hyvin ihmisravinnoksi. Täyjyväruisleipä on Suomessa tärkein yksittäinen ravintokuidun lähde. Viime vuosina on kiinnitetty huomiota myös rukiin sisältämiin muihin terveysvaikutteisiin yhdisteisiin, kuten lignaneihin ja muihin fenolisiin yhdisteisiin. Rukiin koostumus voi vaihdella lajikkeesta ja kasvuoloista riippuen. Viljelytekniikoita kehittämällä ja lajikejalostuksella voidaan parantaa rukiin viljelyvarmuutta ja vaikuttaa rukiin sisäisiin laatutekijöihin. Maa- ja metsätalousministeriö on viljastrategia-projektissaan aloittanut kansallisen ruisohjelman: Ruis 2005. Ohjelman yhtenä tavoitteena on selvittää rukiiseen liittyvät tutkimustarpeet ja painoalueet sekä aktivoida tutkimusryhmiä yhteisiin hankkeisiin. Tämä tutkimushanke oli osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta koskien rukiin jalostusta ja viljelyä.
Vastaava tutkija
Hietaniemi Veli Hankkeen kesto 1999 - 2004
Asiasanat
ruis, lignaanit, kivennäisaineet, vitamiinit, ruoka, lajikkeet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|