Tutkimushankkeen tarkoituksena oli selvittää ruuan tuotantotavan vaikutuksia kolmen osatutkimuksen avulla: Raaka-ainetutkimuksessa oli tarkoitus selvittää raaka-aineiden ja niistä valmistettujen kliinisessä kokeessa käytettävien tuotteiden ravitsemuksellinen laatu sekä kartoittaa niiden koostumuksen mahdolliset yhteydet terveysvaikutuksiin. Kliinisessä tutkimuksessa MTT:n yhteistyökumppanin tavoitteena oli selvittää tuotantotavan vaikutusta allergiariskiperheiden vauvojen suoliston puolustusvasteeseen ja infektioherkkyyteen. Kolmannessa osassa tavoitteena oli kehitettää yrityspartnerien kanssa tuotteita, joiden tuotanto ja prosessointi suunnitellaan sellaisiksi, että ne sopisivat allergisille tai allergiariskiryhmille. Kielteisen rahoituspäätöksen takia tutkimus piti rajata raaka-aineiden tutkimiseen. Luonnonmukaisesti tuotettujen vadelmien osalta ei fenolisten yhdisteiden koostumuksessa ja määrässä havaittu eroavaisuuksia tavanomaisesti tuotettuihin. Kauralla ja rukiilla tuotantotapa ei myöskään vaikuttanut lignaanipitoisuuksiin. Tutkimushypoteesina oli että luonnonmukaisesti tuotetut tuotteet tuottavat enemmän fenolisia yhdisteitä kasvitauteja ja tuholaisia vastaan. Tutkituilla näytteillä hypoteesia ei voitu vahvistaa.
Vastaava tutkija
Pihlava Juha-Matti Hankkeen kesto 2001 - 2003
Asiasanat
luomutuotteet, laatu, terveys
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|