Tutkimusten mukaan lähes kaikki suomalaiset saavat ravinnostaan liian vähän D-vitamiinia. Kananmunien D-vitamiinipitoisuus voidaan säätää halutuksi lisäämällä D-vitamiinia enemmän rehuun. EU-direktiivi kuitenkin kieltää tarvittavien tasojen lisäämisen ja tarvittiin lisätutkimuksia, jotta direktiivin muutos olisi mahdollinen. Hankkeen tavoitteena oli tehdä koko tuotantokauden kestävä ruokintakoe. Koe tehtiin siten, että kanojen rehuun lisättiin kahta eri D-vitamiiniyhdistettä (D2- ja D3-vitamiini) kahtena eri tasona (6000 ja 15 000 IU/kg). Kanojen terveyttä sekä munien laatua ja tuotantoa seurattiin kokeen aikana. Kumpikin D-vitamiiniyhdiste lisäsi kananmunien vitamiinipitoisuutta. D3-vitamiini kuitenkin siirtyi rehusta muniin tehokkaammin kuin D2-vitamiini. Kanojen tuotantoparametreihin suurellakaan rehun D-vitamiinitäydennyksellä ei ollut vaikutusta. Täydennyksestä ei myöskään aiheutunut kanoille terveydellistä haittaa. Päinvastoin, D3-vitamiinilisä jopa paransi kanojen luuston vahvuutta. D-vitamiinitäydennystä harkittaessa kananmunien mahdollisuudet olisi huomioitava.
Vastaava tutkija
Mattila Pirjo Hankkeen kesto 2001 - 2004
Asiasanat
D-vitamiini, kanat, kananmuna, rehutäydennys
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|