MTT:n Elintarvikkeiden tutkimuksessa on syntynyt tarve kehittää menetelmiä mm. eräiden maidossa esiintyvien proteiinien, kuten laktoferriini ja naudan seerumialbumiini, pitoisuuksien määrittämiseen. Tässä hankkeessa kehitetään proteiinipitoisuuksien määrittämiseen vasta-aineiden tunnistukseen perustuvia kuoppalevyllä tehtäviä menetelmiä. Vasta-aineeseen liitetyn entsyymi- tai fluoresenssileiman avulla saadaan aikaan mitattava reaktio, jonka voimakkuus riippuu tutkittavan aineen konsentraatiosta. Vasta-aineet tuotetaan kanassa, joka on erityisen sopiva eläin nisäkäsproteiinien vasta-aineiden tuottoon. Immunisoituun kanaan syntyneet spesifit vasta-aineet eristetään munan keltuaisesta uuttamalla ja affiniteettikromatografialla. Tuotettuja vasta-aineita voidaan käyttää myös hankalasti erotettavien proteiinien puhdistukseen. Kehitettäviä menetelmiä voidaan käyttää sekä MTT:n omiin että ulkopuolisten asiakkaiden analyysitarpeisiin.
Vastaava tutkija
Pihlanto Anne Hankkeen kesto 2001 - 2003
Asiasanat
vasta-aineet, proteiinit, kananmuna, maito
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|