Tutkimuksen tausta Oulun yliopiston Prosessitekniikan osasto, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) Elintarvikkeiden tutkimus ja Uniq Bioresearch Oy ovat yhteistutkimushankkeissa kehittäneet edelleen Uniq Bioresearch Oy:n patentoimaa heraproteiinien fraktiointimenetelmää tuotantomittaan soveltuvaksi. Prosessi on tällä hetkellä suhteellisen toimiva kokonaisuus, mutta kehitystä vaativat vielä fraktion erotus ja desulfonointi. Samanaikaisesti on selvitetty prosessilla tuotettujen fraktioiden toiminnallisia ominaisuuksia sekä niiden soveltuvuutta elintarvike- ja kosmetiikkateollisuuden käyttöön. Tuotetut fraktiot sopivat alkuperäiseen heraproteiiniin nähden paremmin koostumuksensa, toiminnallisten ominaisuuksien ja terveysvaikutteisten ominaisuuksien puolesta erikoiselintarvikkeiden ainesosiksi sekä koostumuksensa ja toiminnallisten ominaisuuksiensa puolesta myös kosmetiikkateollisuuden käyttöön. Tutkimuksen tavoitteet Prosessikehitys: Heraproteiinien fraktiointiprosessin kehitys jatkuvatoimiseksi ensi vaiheessa siten, että saadaan tuotesovellusvaatimuksia täyttäviä fraktioita. (Oulun yliopisto). Tuotekehitys: Määritetään prosessilla tuotettujen jakeiden toiminnallisia ominaisuuksia ja varmistetaan niiden pitävyys tekemällä tuotesovelluksia. (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus). Tutkimuksen suoritus MTT:n osuus: Toiminnalliset ominaisuudet Tuotettujen heraproteiinifraktioiden toiminnallisista ominaisuuksista määritetään liukoisuus, viskositeetti, emulgoituvuus, geeliytyvyys ja hydrolysoituvuus. Tuotesovellusten valmistaminen Tehdään tuotesovelluksia, joilla varmistetaan toiminnallisten ominaisuuksien pitävyys käytännön olosuhteissa laboratoriomääritysten lisäksi. Tutkimuksen vaikuttavuus ja sen mittarit Onnistuessaan uudenlainen heraproteiinien fraktiointimenetelmä antaa lisäarvoa heralle ja heraproteiinikonsentraatille. Prosessikehityksen ohella avautuu mahdollisuus uusien tuotteiden kehitykseen. Tutkimuksen vaikuttavuuden mittareina toimivat julkaisut, tutkimuksessa kehitetyt menetelmät ja tuotteet.
Vastaava tutkija
Rantamäki Pirjo Hankkeen kesto 2001 - 2005
Asiasanat
muunnetut heraproteiinit, jatkuvatoiminen prosessi, toiminnalliset ominaisuudet, tuotekehitys
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|