Maidon proteiineista lohkeavien bioaktiivisten peptidien rakenne tiedetään jo varsin hyvin, sekä myös olosuhteet joissa niitä vapautuu. Sen sijaan muista ravinnon proteiineista lohkeavia peptidejä tunnetaan varsin huonosti). Maidon lisäksi potentiaalisia bioaktiivisten peptidien lähteitä ovat viljan proteiinit. Toistaiseksi aktiivisia peptidejä pystytään tuottamaan vain laboratoriomittakaavassa, eli enintään 100 mg. Tämä määrä on riittävä koeputkimalleihin samoin kuin ihonalaisesti annettuna koe-eläimille (hiiri ja rotta). Toistaiseksi peptidejä tuotetaan eläinkokeisiin syntetisoimalla, mutta tällä tavalla tuotettujen peptidien tuotantokustannukset ovat korkeita, eivätkä siten sovellu suurempimittakaavaiseen tuotantoon. Hydrolysaateista eristämällä päästään nykyisin vain mg-tasoon. Eristäminen on tehty pääasiassa laboratoriomittakaavassa aktiivisten peptidien tunnistamiseksi, sekä aktiivisuusmäärityksiin koeputkissa. Mikäli halutaan kehittää elintarvikkeita jotka sisältävät spesifisiä aktiivisia peptidejä on kehitettävä kromatografiaan ja membraaniteknologiaan perustuvia menetelmiä, jotka soveltuvat pilot-plan mittakaavan tuotantoon ja ovat sovellettavissa myös pienmuotoiseen tuotantoon. Suurempia määriä aktiivisia peptidejä tarvitaan mikäli aiotaan testata aktiivisten peptidien vaikutuksia suun kautta annettuna eläinkokeissa sekä myös mahdollisesti kliinisissä kokeissa.
Vastaava tutkija
Pihlanto Anne Hankkeen kesto 2001 - 2005
Asiasanat
maito, vilja, hydrolysaatit
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|