Maitoproteiineista pilkkoutuu lukuisia biologisesti aktiivisia peptidejä entsymaattisesti joko ruoansulatusentsyymien vaikutuksesta tai fermentoitaessa maitoa maitohappobakteereilla. Niillä on todettu erilaisia biokemiallisia ja fysiologisia vaikutuksia, esimerkiksi sitoutuminen opioidreseptoreihin, angiotensiiniä konvertoivan entsyymin (ACE) toimintaa estävät vaikutus sekä antitromboottiset ja immuunivasteita muuntelevia vaikutuksia. MTT:n elintarvikkeiden tutkimusyksikössä on selvitetty maidon biologisesti aktiivisten peptidien muodostumista ja ominaisuuksia jo usean vuoden ajan. Viime vuosina on tutkittu erityisesti ACE:n estäjinä toimivien peptidien muodostumista. Tässä tutkimushankkeessa on selvitetty näiden peptidien verenkiertovaikutuksia verenpainetautia sairastavaa rottakantaa kokeellisena eläinmallina käyttäen. Toistaiseksi tutkituista peptideistä verenpainetta tehokkaimmin alensi alpha-laktalbumiinista peräisin oleva tetrapeptidi (Tyr-Gly-Leu-Phe, alpha-laktorfiini) ihon alle annettuna.
Vastaava tutkija
Pihlanto Anne Hankkeen kesto 1998 - 2002
Asiasanat
angiotensiiniä konvertoiva entsyymi, maidon biologisesti aktiiviset peptidit, bioaktiiviset peptidit, verenpaine, alpha-laktorfiini
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|