Hankkeen tavoitteena on kehittää herapohjaisia juustoja, sekä selvittää niiden soveltuvuutta elintarviketeollisiin prosesseihin ja tuotteisiin. Kehittämällä pienille ja keskikokoisille juustoloille soveltuvia menetelmiä heran hyväksikäytölle parannetaan juustonvalmistuksen taloudellisuutta. Juustonvalmistuksen sivutuotteena muodostuu Suomessa vuosittain n. 900 miljoonaa litraa juustoheraa. Juustohera sisältää pääasiassa laktoosia, mutta siinä on myös biologisesti ja ravitsemuksellisesti arvokkaita heraproteiineja, vitamiineja, sekä kivennäis- ja hivenaineita. Tällä hetkellä noin puolet herasta käytetään rehuteollisuudessa eläinrehujen valmistukseen. Noin 400 milj. litraa heraa käytetään elintarviketeollisuuden raaka-aineena, lähinnä leipomo- ja einesvalmistuksessa. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) Elintarvikkeiden tutkimuksessa (ETL) on usean vuoden ajan tutkittu juustoheran käyttöä uusien elintarvikkeiden raaka-aineena. Alustavissa kokeissa ETL:ssä on myös tutkittu mm. heraproteiinien saostamista juustoherasta. Se miten ko. menetelmät soveltuvat teollisiksi prosesseiksi tai miten niitä tulee kehittää on selvittämättä. Tämä onkin hankkeen tärkein osio. Juustonvalmistusprosessit ovat kehittyneet ja heraan jäävien komponenttien suhteet ovat muuttuneet. Nämä muutokset vaikuttavat käytettävien menetelmien kehittämiseen.
Vastaava tutkija
Pahkala Eero Hankkeen kesto 2002 - 2003
Asiasanat
hera, heraproteiinit, herajuusto
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|