Juustohera on ravitsemuksellisesti arvokas proteiini ja lisäksi useilla heraproteiineilla on erilaisia biologisia ominaisuuksia. Laktoferriinillä ja sen peptideillä on todettu olevan bakterisidisia ominaisuuksia. Omissa tutkimuksissa olemme todenneet, että alpha-laktalbumiinin ja beta-laktoglobuliinin hydrolysaateilla on bakteriostaattisia ominaisuuksia. Lisäksi olemme havainneet, että juustonvalmistuksessa vapautuvalla glykomakropeptidillä (GMP) on bakteerin kasvua edistäviä ominaisuuksia. Nyt suunniteltavassa projektissa tavoitteena on identifioida aktiiviset yhdisteet, selvittää bakteriosidian mekanismia sekä määrittää bakterisidinen spektri. Projektissa pyritään lisäksi tuottamaan aktiivisia yhdisteitä siinä määrin, että niillä voitaisiin tehdä tuotesovelluskokeita.
Vastaava tutkija
Korhonen Hannu Hankkeen kesto 1999 - 2003
Asiasanat
heraproteiinit, hydrolysaatit
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|