Työsuojelun tavoitteena on henkilön fyysisen ja henkisen terveyden sekä työolojen turvallisuuden ylläpitäminen ja edistäminen. Tapaturmamäärien vähentämiseksi ja terveyden edistämiseksi maatalouteen on kohdistettu monia interventioita eli toimenpiteitä, joilla pyritään vaikuttamaan yksilöiden ja ryhmien terveydentilaan ja käyttäytymiseen. Systemaattisissa kirjallisuustutkimuksissa, joissa on käyty läpi interventiotutkimusten tuloksia, on todettu interventioiden tehokkuudesta tapaturmien vähentämisessä olevan varsin vähän näyttöä. Tässä tutkimuksessa keskityttiin tunnistamaan tekijöitä, jotka estävät työturvallisuuden kehittymistä ja huomioon ottoa - sekä toisaalta katalyyttejä jotka edistävät turvallisten toimintatapojen ja ratkaisujen yleistymistä ja käyttöönottoa maatiloilla. Erityisesti keskityttiin koneiden ja rakennusten huolto- ja korjaustöiden turvallisuuteen. Tutkimuksessa on viitekehykseksi luotu käsitemalli työturvallisuusinterventioiden komponenteista ja maatilakontekstista. Datankeruussa käytettiin itsedokumentointiin perustuvaa luotain-menetelmää, haastatteluja sekä aiempien Melan apurahatutkimusten tuloksia. Tulosten mukaan tiloilla on tunnistettavissa runsaasti erilaisia työturvallisuuskehitystä estäviä tai hidastavia tekijöitä sekä jonkin verran myös työturvallisuutta edistäviä tekijöitä. Hidastavat tekijät liittyivät muun muassa vakiintuneisiin tapoihin ja tottumuksiin, kone- ja rakennuskannan hitaaseen uusiutumiseen sekä pysyviksi muodostuneisiin, ”väliaikaisiin”ratkaisuihin, suunnittelun tai toteutuksen haasteisiin, työtapoihin, ammattitaitovaatimuksiin ja välineisiin sekä prioriteetteihin. Edistävät tekijät liittyivät muun muassa sopivaan viestintäkanavaan, vahinkotilanteiden tuomaan valppauteen, opiskelussa saatuihin viesteihin, ammattitaidon kehittymiseen, harrastustoiminnassa opittuihin taitoihin ja henkiseen valmentautumiseen mahdollisten vahinkotilanteiden varalta.
Vastaava tutkija
Suutarinen Juha Hankkeen kesto 2007 - 2009
Asiasanat
työsuojelu, työturvallisuus, tapaturmat
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|