Lypsylehmien ruokinnassa käytettävät rehut voivat tiettyyn rajaan asti olla toisiaan korvaavia. Valittu ruokinta vaikuttaa sekä tuotosmäärään että maidon koostumukseen. Maitotuotto puolestaan riippuu näistä molemmista, sillä maidon rasva- ja valkuaispitoisuus vaikuttavat sen tuottajahintaan. Sen sijaan tuet, laatulisä ja jälkitili maksetaan tuotettujen litrojen mukaan. Perinteisesti lypsylehmien ruokintaa käsittelevässä taloustutkimuksessa tuotosmäärä ja maidon koostumus on oletettu annetuiksi. Tutkimuksella on selvitetty, millaisella rehuyhdistelmällä tavoiteltu tuotos voidaan tuottaa edullisimmin. On siis minimoitu rehukustannuksia. Toinen lähestymistapa on maksimoida maidontuotannosta saatavaa voittoa, jolloin sekä tuotoksen että panoksen annetaan vaihdella. Tällainen lähestymistapa asettaa suuret vaatimukset tutkimusaineistolle, mikä on osaltaan rajoittanut lähestymistavan soveltamista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisella rehuyhdistelmällä ja tuotoksella maidontuotannosta saatava kate muille kuin rehukustannuksille on paras mahdollinen. Lisäksi tutkittiin, miten optimi muuttuu panosten ja tuotoksen hintojen muuttuessa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin dynaamista optimointia. Optimointimallissa tarvittavat biologiset parametrit erilaisten rehujen tuotosvaikutuksesta saatiin MTT:n tutkimuksesta, jossa tuotosvasteita selvitettiin yhdistämällä suuri määrä erilaisten ruokintakokeiden tuottamaa informaatiota (Lypsylehmien tuotosvasteiden ja ruokinnan taloudellisuuden mallintaminen koeaineistojen perusteella). Kyseisessä tutkimuksessa keskityttiin biologisten tuotosvasteitten selvittämiseen. Ainutlaatuinen aineisto tarjosi mahdollisuuden jatkaa tutkimusta taloudellisten optimien löytämiseksi, jotka maidontuottajan päätöksenteossa ovat kuitenkin keskeisimpiä päätösten perusteita. Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, millaiseen maidontuotantoon nykyisellä maidon hinnoittelulla kannattaa pyrkiä ja millaisia rehuja tuotoksen aikaansaamiseksi kannattaa käyttää. Tutkimus osoitti lisäksi, että ruokinnan taloudellisen optimoinnin kehittäminen entistä paremmin käytäntöä palvelevaksi edellyttää lisätutkimusta muun muassa valkuaisrehun syöntirajoitteen määrittämiseksi.
Vastaava tutkija
Heikkilä Anna-Maija Hankkeen kesto 2007 - 2008
Asiasanat
lypsylehmät, maidontuotanto, ruokinta, optimointi
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|