Suomessa etanolintuotanto perustuu integroituun tärkkelys-etanoliprosessiin, joka korvasi perinteisen, hiivakäymiseen perustuvan menetelmän vuonna 1987 (Näsi, 1988). Uuden tekniikan kehittäjä oli Oy Alko Ab (nykyinen nimi: Altia Oyj), ja tekniikka on käytössä Altian Koskenkorvan tehtaiden tärkkelys-etanoliprosessissa. Tulevaisuudessa on mahdollista tuottaa myös bioetanolia samassa prosessissa. Integroidun tärkkelys-etanoliteollisuuden raaka-aineena on ohra. Prosessissa syntyy myös sivutuotteita, jotka on järkevää käyttää kotieläinten ruokinnassa. Kun sivutuotteita käytetään kotieläinten rehuina, pienennetään jätehuoltokustannuksia. Sivutuotteiden käyttö nautojen ruokinnassa on myös eettistä. Elintarviketeollisuuden sivutuotteet ovat ihmisravinnoksi kelpaamattomia ja tuotanto kuormittaa vähemmän ympäristöä. Bioetanolin tuotanto integroidun tärkkelys-etanolituotannon osana merkitsisi myös lisääntynyttä sivutuotteiden määrää, joka voitaisiin hyödyntää kotieläintuotannossa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää integroidun tärkkelys-etanoliteollisuuden sivutuotteiden käyttömahdollisuudet lihanautojen ruokinnassa. Kokeilla selvitettiin mahdollisuudet korvata ohraa ohrarehulla lihanautojen seosrehuruokinnassa. Lisäksi selvitettiin ohravalkuaisrehun ja tiivistetyn tärkkelysrankin käyttöä seosrehuruokinnan valkuaislisänä. Tuloksena syntyi ohjeistus integroidun tärkkelys-etanoliteollisuuden sivutuotteiden käytöstä lihanautojen ruokinnassa. Tulevaisuudessa sivutuotteiden määrä tulee todennäköisesti kasvamaan, kun bioetanolia voidaan valmistaa samalla prosessilla. Tällöin on tärkeää, että sivutuotteiden käytöstä on olemassa selvät käyttösuositukset. Kun sivutuotteet voidaan täysimääräisesti hyödyntää kotieläinten rehuina, parannetaan samalla myös bioetanolituotannon kannattavuutta. Lisäksi sivutuotteita käyttämällä säästetään muita eläinten rehuja ja parannetaan kotieläintuotannon kannattavuutta.
Vastaava tutkija
Huuskonen Arto Hankkeen kesto 2007 - 2010
Asiasanat
sivutuotteet, kotieläintuotanto, etanolituotanto, ruokinta
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|