Tämän tutkimuksen tavoitteena oli parantaa porkkanan kuluttajalaatua ja vähentää laatua uhkaavia riskejä. Tutkimus keskittyi neljään osa-alueeseen: - Kuluttajien odotusten tunnistaminen ja täyttäminen - Porkkanan käyttölaadun parantaminen - Porkkanan mikrobiologisen turvallisuuden varmistaminen - Torjunta-ainejäämien riskin vähentäminen porkkanakempin torjunnassa Kuluttajatutkimuskeskuksessa syksyllä 2005 toteutetun kuluttajatukimuksen mukaan porkkanan laatu on kuluttajien mielestä ennen kaikkea makeutta ja mehukkuutta. Porkkanan napostelu sellaisenaan on tyypillisin ja yhä yleistyvä tapa syödä porkkanaa. Varastointikokeissa havaittiin, että maan hyvä ravinnetila, erityisesti kalsiumin riittävä saanti, näyttäisi vahvistavan solukoita kestämään varastotauteja ja varmistaa myös porkkanan aistittavaa laatua. Mustamädän tuhoja varastossa voidaan vähentää hankkeessa kehitetyn ennakointimenetelmän avulla. Tutkimuksessa selvitettiin tiloilta ja kaupasta kerättyjen porkkanoiden mikrobiologista laatua. Porkkanan pilaajabakteereista tärkeimmät kuuluvat Pectobacterium- ja Pseudomonas-sukuihin. Viime vuosina useita ruokamyrkytysepidemioita aiheuttanutta Yersinia pseudotuberculosis -bakteeria ei todettu tutkituista porkkanaeristä. Porkkanakempin todettiin alentavan satoa jo kolmen päivän imennällä. Porkkana on erityisen arka kemppivioitukselle kasvun alkuvaiheessa ja sen sietokyky imentävioitusta vastaan kasvaa porkkanan kasvaessa. Aikainen kylvö on paras tapa lyhentää aikaa, jolloin torjuntatoimia tarvitaan. Hankkeen tulokset julkaistiin Maa- ja elintarviketalous -sarjassa syksyllä 2008. Julkaisun osana esitettiin porkkanan laatuketjun kuvaus.
Vastaava tutkija
Suojala-Ahlfors Terhi Hankkeen kesto 2005 - 2008
Asiasanat
aistittava laatu, porkkana, laatu, Daucus carota, kasvitaudit, tuholaiset, mikrobit
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|