VIhannesten lajikekirjo on suuri, mutta yhtään vihanneslajia ei jalosteta Suomessa suomalaisiin oloihin. Kasvien alkuperä on peräisin lähinnä Keski-Euroopasta tai meidän oloja vastaavista oloista kuten Pohjois-Amerikasta. Meillä vihanneskasvien menestymistä rajaa kasvukauden ja päivän pituus. Tämän hankkeen tavoitteena on löytää kasvuoloihimme ja erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvia lajikkeita eri kasvilajeista kuten esimerkiksi porkkanasta varstointia kestäviä säilyviä pestyjä pussiporkkanalajikkeita kuluttajille, kasvuston kateharsoa sietäviä parsakaalilajikkeita, kasvuoloihimme soveltuvia rapean keräsalaatinlajikkeita tuorekauppaan ja avomaankurkun lajikkeita elintarviketeollisuudelle. Parsakaalin asitittava laatu on ollut yllättävän erilainen eri kasvupaikoilla ja vuonna 2005 luomuna viljely kateharsolla peitetty sato oli erittäin laadukasta, lähes parempaa kuin ilman katetta viljely tavanomainen kaali Ruokakeskon telemissä aistittavan laadun kokeissa. Aistitavia laatuarvioita on tehty myös porkkanalla ja rapealla keräsalaatilla. Kokeet jatkuivat viljelijöiden pelloilla ja Piikkiössä MTT:n pellolla vuonna 2006 sekä Ruokakeskolla. Porkkanan varastokokeet varastokaudella 2006-2007.
Vastaava tutkija
Suojala-Ahlfors Terhi Hankkeen kesto 2004 - 2007
Asiasanat
avomaanvihannekset, vihannekset, kaalit, salaatti, lajikkeet, avomaankurkku, lajikekokeet, laatu, porkkana
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|