Sian ruhon lihakkuus vaikuttaa suoraan ruhon arvoon. Siksi liha-% on yksi tärkeimmistä valintaperusteista sikojen jalostusohjelmassa. Nykyisessä lihaprosentin laskukaavassa ei eritellä punaista lihaa ja luuta toisistaan, vaan luunkin osuus vaikuttaa laskettavaan lihaprosenttiin. Jatkossa luu ja liha leikataan erilleen, ja lihaprosentti tulee kuvaamaan ruhon todellista lihakkuutta nykyistä paremmin. Kuitenkin täytyy olla varma, että käyttöön otettava lihaprosentin leikkuu- ja laskutapa eivät heikennä jalostusvalintaa tehtäessä sikojen luuston perinnöllistä lujuutta. Tämä varmistetaan 1000 sian otoksella, joille tehdään nivelpinta-arvosteluja ja luustonlujuustutkimuksia. Myös lihan laatu mitataan.
Vastaava tutkija
Mäki-Tanila Asko Hankkeen kesto 2004 - 2007
Asiasanat
ruhon laatu, periytyminen, korrelaatio, lihan laatu, luusto, ruokinta, teurastus, sika
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|