M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Aquabest

Paluu Hankehaaviin

	

Kalan kysyntään ei enää pystytä vastaamaan kalastamalla, sillä suuri osa valtamerten kalakannoista on jo ylikalastettu. Vesiviljely on ollut maailman nopeimmin kasvava ruoantuotannon ala viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Itämeren alueella vesiviljelyn kehitys ei kuitenkaan ole ollut yhtä suotuisaa kuin maailmanlaajuisesti. Vesiviljelyn kehittäminen on täälläkin mahdollista, kun tuotanto on taloudellisesti, teknologisesti, ekologisesti ja eettisesti kestävää. Aquabest on EU:n Itämeriohjelman rahoittama hanke, jota RKTL koordinoi. Hankkeessa on 14 partneria kahdeksasta maasta.

Tavoitteet

Aquabest(http://www.aquabestproject.eu/) hakee ratkaisumalleja ongelmiin, jotka vaikuttavat merkittävästi Itämeren alueen vesiviljelyn kehitysmahdollisuuksiin. Ravinteiden kierrätyksen ja poiston uusilla sovelluksilla pyritään siihen, että vesiviljely on aikaa myöten kuormitusneutraali ja poistaa merestä ravinteita ainakin saman minkä tuottaa. Tähän voidaan päästä mm. kalojen ja simpukoiden kasvatuksen sekä rehukalan pyynnin yhdistämisellä samoilla merialueilla.

Toinen keskeinen tavoite on vesiviljelylaitosten sijaintisuunnittelun kehittäminen niin, että tuotantopaikat ovat vesiviljelylle nykyistä paremmat mutta samalla aiheuttavat vähemmän konflikteja ympäristön kanssa.

Lisäksi hankkeessa testataan ja käyttöönotetaan uusia tuotantoteknologioita. Ulommas merelle tarvitaan nykyistä järeämpää tekniikkaa. Tanskassa kehitetyn kattamattoman kiertovesilaitostyypin soveltuvuutta muualle eteläisen Itämeren alueelle selvitetään taloudellisilla laskelmilla ja toteuttavuusselvityksillä. Lisäksi keinoja pienentää tämän kasvatustekniikan typpipäästöjä kehitetään.

Jotta vesiviljelyn kehittämistyö tuottaisi parhaan mahdollisen tuloksen, myös vesiviljelyn ohjausta ja ympäristölupien myöntämistä on kehitettävä. Hankkeessa arvioidaan Itämeren maiden lupamallit ja tehdään tarpeelliset kehitysehdotukset.

Tulokset

Hankkeen tulokset on koottu yhteen suosituksiksi Aquabest recommendations -julkaisuun (http://www.aquabestproject.eu/media/14133/aquab_recommendations_2014_presentation_final.pdf). Alan toimijoiden ja viranomaisten toivotaan vievän eteenpäin suosituksia omassa työssään.

Aquabest on vaikuttanut erityisesti Suomessa ja Ahvenanmaalla meneillään olevaan ympäristölainsäädännön uudistukseen. Hankkeessa on tehty konkreettisia ehdotuksia luvan hakemisen ja luvan uusimisen muuttamisesta hallinnollisesti kevyemmäksi.

Ruotsin Jämtlannista tunnistettiin sijainninohjauksen avulla 10 uutta paikkaa kalankasvatukseen. Toteutuessaan nämä laitokset moninkertaistaisivat Ruotsin tuotannon.

Aquabest kurssitti eri maista tulleita kalankasvatuksen asiantuntijoita uusimman tekniikan hyödyntämisestä ja käyttöönotosta. Hankkeessa tanskalaista kiertovesitekniikkaa vietiin muun muassa Valko-Venäjälle. Tanskalaiset partnerit kehittivät lisäksi teknologiaa, jolla kiertovesikasvatuksen typpipäästöjä voidaan entisestään pienentää.

Ruotsissa, Saksassa ja Suomessa tehtyjen kokeiden perusteella Itämeren kaloista valmistettu rehu soveltuu hyvin kalankasvatukseen. Itämeri-rehun käyttöön ei kuitenkaan ole nopeita ratkaisuja, vaan vielä on ratkottava monia taloudellisia ja käytännön ongelmia yhdessä alan toimijoiden kanssa.

Vaikuttavuus

Hanke auttaa Itämerivaltioiden vesiviljelyä saavuttamaan sille asetetut kasvutavoitteet ilman ympäristöhaittoja.

Vastaava tutkija

Vielma Jouni, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Bomberg Jukka, Paalanen Katja, Eskelinen Unto, Kankainen Markus, Saarni Kaija, Järvisalo Otso, Lilja Juha

Yhteistyötahot

Itämeriohjelma 2007-2013 ja ympäristöministeriö sekä partnereiden omarahoitus., , Partnerit:, , Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (koordinaattori), Helsingin yliopisto, Ahvenanmaan maakuntahallitus, Ruotsin maatalousyliopisto (SLU), Ruotsin maataloushallitus, Jämtlannin maakunta, Puolan kalankasvattajien tuottajajärjestö, Latvian ruokaturvallisuuden, eläinterveyden ja ympäristön tutkimuslaitos (BIOR), Valko-Venäjän maatalousakatemia, Tanskan teknillinen yliopisto (DTU), Tanskan vesiviljelijöiden tuottajajärjestö, Gesellschaft für Marine Aquakultur mbH, Johan von Thünen Institut, Tarton yliopisto.

Julkaisut

Aquabest recommendations
http://www.aquabestproject.eu/media/14133/aquab_recommendations_2014_presentation_final.pdf

Hankkeen kesto 2011 - 2014

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.