Suomalaisessa kasvihuonetuotannossa on tapahtunut merkittävä viljelytekninen muutos: tuotannossa on siirrytty luonnonvalossa tapahtuvasta tuotannosta ympärivuotiseen keinovalotuotantoon.Uusi viljely-tekniikka on tehostanut kasvihuonetuotantoa merkittävästi.Se toimiikin vain pohjoisilla leveysasteilla, joissa ulkolämpötilat ovat riittävän alhaisia, jotta lampuista tuleva hukkalämpö voidaan hyödyntää. Kurkun ja tomaatin päätuotantoalueilla (Hollanti ja Espanja) ei käytetä tällaista tuotantotekniikkaa.Erityisesti korkeat lämpötilat ovat siellä esteenä runsaan valon antamiselle. Eri tuotantotekniikoilla kasvatettujen kurkkujen ja tomaattien mahdollisia laatueroja ja laadun säilymista sadonkorjuun jälkeisessä kauppaketjussa ei ole tutkittu. Keskusliikkeet ovat havainneet ajoittain ongelmia kurkun laadun säilymisessä erityisesti loppusyksystä. Keskusliikkeiden mukaan vastaavia ongelmia ei ole yhtä paljon tuontikurkun kanssa. Tavoitteena on määrittää, onko luonnonvalomenetelmällä ja ympärivuotisella tuotantotekniikalla tuotettujen kurkkujen ja tomaattien aistittavassa ja kemiallisessa laadussa tuotantotekniikasta johtuvaa eroa. Laatuvertailua tehdään myös espanjalaisiin kurkkuihin ja tomaatteihin. Toisena tavoitteena on kehittää laatu- /kypsyysindikaattori ja liiallisesta etyleenipitoisuudesta varoittava indikaattori sekä kasvihuonekurkulle nykyistä parempi pakkausratkaisu.
Vastaava tutkija
Hyvönen Lea, Helsingin yliopisto, Elintarviketeknologian laitos, Yleinen elintarviketeknologia Hankkeen kesto 2006 -
Asiasanat
kasvihuonekurkku, tomaatti, keinovalo, aistittava laatu, aromiyhdisteet, etyleeni-indikaattori, tuoreusindikaattori
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|