Tyypin 1 diabeteksen esiintyvyys on Suomessa maailman huippua. Syytä tähän ei varmuudella tiedetä, mutta geenien ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksella uskotaan olevan merkitystä. Tyypin 1 diabeteksen komplikaatiot ovat yleisiä ja ne ilmeisesti liittyvät huonoon sokeritasapainoon. Ympäristötekijöiden uskotaan vaikuttavan diabeteksen komplikaatioiden syntyyn merkittävästi ja geneettiset tekijät joko suojaavat elimistöä niiden vaikutuksilta tai lisäävät ympäristötekijöiden tehoa. Tyypin 1 diabeetikoille suositellaan samanlaista terveellistä ja monipuolista ruokaa kuin terveelle väestöllekin. Diabeetikoiden ruokavaliosuositusten toteutumisesta ei kuitenkaan ole mittavaa tutkimustietoa Suomessa. Myös ravinnon vaikutuksesta tyypin 1 diabeteksen komplikaatioiden syntyyn tiedetään hyvin niukasti. FinnDiaNut-tutkimus on osa käynnissä olevaa FinnDiane-tutkimusta. FinnDiaNut-tutkimuksessa pyritään selvittämään ravinnon merkitystä tyypin 1 diabeteksen liitännäissairauksien ilmaantuvuuteen. Tutkimuksessa selvitetään muun muassa tyypin 1 diabeetikoiden ravinnonsaantia Suomessa ja sitä, kuinka hyvin diabeetikkojen ruokavalio vastaa suosituksia. Lisäksi selvitetään, onko ravinnon laatu yhteydessä myöhemmin ilmaantuviin diabeteksen komplikaatioihin ja tutkitaan, muokkaako geneettinen vaihtelu ravinnon vaikutuksia komplikaatioiden ilmaantumiseen ja onko löydettävissä ruokavaliotyyppejä, jotka liittyvät lisääntyneeseen tai pienentyneeseen komplikaatioiden riskiin.
Tulokset
Tutkimuksen tiedonkeruuvaihe on käynnistymässä.
Vastaava tutkija
Freese Riitta, Helsingin yliopisto, Soveltavan kemian ja mikrobiologian laitos, Ravitsemustiede Yhteistyötahot
Folkhälsanin tutkimuskeskus
Hankkeen kesto 2006 -
Asiasanat
tyypin 1 diabetes, ruoankäyttö, ravinnonsaanti, komplikaatiot
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|