Ekologiset ja kestävän kehityksen suuntaiset toimintatavat herättävät kiinnostusta ruokapalvelualalla. Pohjoismainen ministerineuvosto toimii aktiivisesti alan ammattiosaamisen lisäämiseksi. Kuluvana syksynä käynnistetty "Pohjoismainen kestävä ja terveellinen ruokapalvelu -hanke" verkottaa alueella toimivia ruokapalvelualan yrityksiä, kunnallisia organisaatioita ja yliopistoja. Tavoitteena on etsiä toimintatapoja alan ekologisuuden kehittämiseksi. Hanketta osarahoittaa Nordic Innovation Centre. Pohjoismaisten yhteistyötahojen näkemyksen mukaan ruokapalveluiden tuottajat ja asiakkaat ovat vasta osittain perillä ruokapalveluiden mahdollisuuksista edistää terveyttä, vähentää ympäristövaikutuksia sekä luoda menestyksellistä liiketoimintaa kestävän kehityksen konseptin avulla. Mahdollisuuksia sisältyy ruokapalvelualan henkilöstön kouluttamiseen, uusiin motivointitapoihin, asiakkaille tiedottamiseen ja toimintatapojen uudistamiseen, joiden avulla voidaan lisätä mm. elintarvikeketjun läpin äk yvyyttä. Hankkeessa etsitään ympäristöystävällisiä ja terveellisiä ratkaisuja liittyen mm. logistiikan tehostamiseen sekä lähiruuan ja tuoreiden tuotteiden käytön lisäämiseen keittiöissä. Myös luomuraaka-aineiden käyttöä lisäämällä voidaan vähentää ruokapalveluiden ympäristövaikutuksia. Hankkeen suomalaisiin osallistujiin kuuluu maan suurimpia ja erikoistuneimpia ruokapalvelualan organisaatioita, ravintolatukku, tuottajia sekä alan koulutus-, tiedotus- ja tutkimusorganisaatioita. Luomualan asiantuntijoina hankkeessa mukana ovat Finfood Luomu ja Luomukeittiökeskus. Hankkeen suomalaisia partnereita koordinoi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Kansallisella tasolla osallistujat kokoontuvat verkostokartoitukseen 25.11.2005 Helsingissä. Pohjoismaiset yhteistyökumppanit tapaavat ensi keväänä Tanskassa.
Vastaava tutkija
Mikkola Minna, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkeli Hankkeen kesto 2005 -
Asiasanat
ruokapalvelu, ruokatuotanto, kestävä ja terveellinen, kestävä ruokapalvelu, terveellinen ruokapalvelu, yksityinen, julkinen, kunnallinen
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|