Terveysvaikutteiset elintarvikkeet tarjoavat nykyaikaisen mahdollisuuden edistää ihmisten hyvinvointia. Bioaktiivisista peptideistä on kehittymässä sydän- ja verisuonitauteja ennaltaehkäisevä elintarvikelisä, millä on merkitystä erityisesti Suomessa, jossa kohonneeseen verenpaineeseen liittyvät taudit ovat yleisiä. Bioaktiivisia peptidejä (3-10 aminohappoa) vapautuu maidon, kananmunien, lihan tai kasvien proteiineista. Ns. ACE-inhibiittorit (ACE = angiotensin I converting enzyme) vaikuttavat verenpainetta alentavasti, estäen verisuonten laajenemista ja supistumista säätelevän entsyymin toimintaa. Tutkimuksemme tavoitteena on tuottaa kotimaisen elintarviketeollisuuden käyttöön uutta teknologiaa, jolla voidaan lisätä kasvien bioaktiivisia ominaisuuksia, erityisesti ACE-inhibiittoreita, terveyttä edistävällä tavalla.
Vastaava tutkija
Valkonen Jari, Helsingin yliopisto, Soveltavan biologian laitos Yhteistyötahot
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Raisio Yhtymä, Pohjoisen Kantaperuna Oy
Hankkeen kesto 2005 - 2006
Asiasanat
ACE-inhibiittori, peruna, bioaktiiviset peptidit
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|