Hankkeen tavoitteena on saada yrteissä ja siemenmausteissa olevat mikrobit tuhottua sellaiselle tasolle, että elintarviketeollisuus voi niitä käyttää. Siemenmausteiden osalta selvitetään, miten esim. kumina pitäisi käsitellä maatiloilla, jotta sen mikrobiologinen laatu olisi mahdollisimman hyvä. Kuminan mikrobiologista laatua seurataan kasvukauden, puinnin, kuivauksen ja varastoinnin aikana. Hankkeessa tarkastellaan myös mikrobiologisen laadun parantamiseen tähtääviä jälkikäsittelymenetelmiä (mm. UV, mikroaallot, höyrysterilointi). Hankkeen tavoitteena on myös yrttien jatkojalostustoiminnan lisääminen Etelä-Savossa
Tulokset
Vuonna 2005 hankkeessa on toteutettu kuminan mikrobiologisen laadun seuranta kasvukauden sekä käsittelyketjun aikana. Lisäksi on tutustuttu yrttien ja mausteiden jatkokäsittelymenetelmiin (esim. ultravioletti- ja infrapunavalo, otsonointi ja höyrysterilointi) sekä kokeiltu niiden vaikutuksia kuminan ja tillin mikrobiologiseen ja aistinvaraiseen laatuun sekä kokonaisöljypitoisuuteen. V. 2006 hankkeessa on selvitetty kuminan mikrobiologinen laatu kasvukaudella ja eri käsittelyvaiheissa, kokeiltu erilaisten hygienisoimismenetelmien käyttökelpoisuutta kuminan ja yrttien mikrobiologisen laadun parantamiseen sekä selvitetty uusien yrttien viljelyominaisuuksia ja tehty yrteille tuotekehitystä.
Vastaava tutkija
Arola Johanna, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkeli Hankkeen kesto 2004 - 2007
Asiasanat
siemenmausteet, yrtit, kumina, miobiologinen laatu, jaokäsittely, tuotekehitys
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|