Monien maa- ja elintarviketalouden kannalta merkittävien bakteeritaudinaiheuttajien luotettava tunnistus on ongelmallista. Näihin lukeutuvat vakavia ruokamyrkytyksiä ja halvauksia aiheuttava, elintarvikkeissa kulkeutuva Clostridium botulinum, nautojen suolistossa elävät EHEC-bakteerit, sekä perunan uusi taudinaiheuttaja pohjanrupibakteeri. Sopivan diagnostiikan puuttuessa tauteja aiheuttavia bakteerikantoja ja -lajeja ei voida erottaa haitattomista bakteerilajeista ja –kannoista, joita näytteiden mikrobeista suurin osa edustaa. Mikrosirut edustavat uutta diagnostista lähestymistapaa. Mikrosirulla tapahtuva tunnistus ei aseta periaatteellisia rajoituksia mikrobin kuvailun yksityiskohtaisuudelle näytteessä. Siten esim. taudinaiheuttamiskykyyn tarvittavien geenien yhdistelmää tai taudinaiheuttajalle ominaisia, minimaalisia geneettisiä eroja voidaan hyödyntää kokonaisuutena tunnistuksessa. Tämän hankkeen välittömänä tavoitteena on kehittää mikrosiruteknologiaan perustuva tunnistusmenetelmä edellä mainituille kolmelle bakteeritaudinaiheuttajalle. Kokonaisuudessaan tavoitteena on tuotantoeläinten terveyden, elintarviketuotannossa käytettävien materiaalien mikrobiologisen hygienian ja terveellisyyden sekä perunan kasvinsuojelun edistäminen. Hankkeen toteuttajina ovat kasvintuotannon, eläinlääkinnän sekä elintarvikehygienian mikrobiologisen puhtauden tutkimuksessa ja tarkastuksessa keskeiset kotimaiset tahot (KTTK mukana asiantuntijana): • Helsingin yliopiston kasvipatologian laboratorio, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta • Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristöhygienian laitos, Eläinlääketieteellinen tiedekunta • Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos, bakteriologian tutkimusyksikkö, Maa- ja metsätalousministeriö • Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutti, Mikrosiruyksikkö • Kasvintuotannon tarkastuskeskus, kasvintarkastuslaboratorio sekä siementarkastusosasto, Maa- ja metsätalousministeriö
Vastaava tutkija
Valkonen Jari, Helsingin yliopisto, Soveltavan biologian laitos Yhteistyötahot
Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristöhygienian laitos, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos (EELA), bakteriologian tutkimusyksikkö, Maa- ja metsätalousministeriö, Helsingin yliopiston biotekniikan instituutti, Mikrosiruyksikkö, Kasvintuotannon tarkastuskeskus (KTTK), kasvintarkastuslaboratorio sekä siementarkastusosasto, Maa- ja metsätalousministeriö
Hankkeen kesto 2004 - 2007
Asiasanat
bakteeri, taudinaiheuttaja, mikrosiru, diagnostiikka turgidiscabies, Escherichia coli, Clostridium botulinum
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|