Tutkimuksemme on keskittynyt elintarvikkeiden pilaantumista aiheuttavien maitohappobakteerien (MHB) ominaisuuksiin. Me tutkimme, miten nämä bakteerit pääsevät kontaminoimaan ja pilaamaan elintarvikkeita ja mitä voidaan tehdä sen ehkäisemiseksi ja elintarvikkeen laadun turvaamiseksi. Elintarvikkeissa esiintyvien MHB:n systematiikka ja MHB:n metabolia elintarvikkeissa ovat myös tärkeitä tutkimuksen painopisteitä. Käytämme töissämme erityyppisiä DNA-tekniikoita. Restriktioentsyymianalyysit ja rRNA geenin RFLP analyysit (ribotyypitys) ovat osoittautuneet erinomaisiksi tekniikoiksi taksonomian ja elintarviketuotannon kontaminaation tutkimuksiin. Olemme käyttäneet näitä tekniikoita spesifisten pilaaja-MHB:n kontaminaatiokohtien osoittamiseen tuotantoketjusta. Pilaaja-MHB:t on jatkossa tunnistettu ja tyypitetty käyttäen pulssikenttäelektroforeesitekniikkaa, AFLP:tä tai muita kloonivariaation osoittamiseen soveltuvia tekniikoita. Nämä tekniikat yhdessä sekvenssianalyysin ja fenotyypityksen kan ssa ovat käytössä myös polyfaasisen taksonomian lähestymistavassa ja elintarvikkeissa kehittyvän pilaaja-MHB populaation tutkimuksessa. Tutkimuksen kohteena ovat lähinnä Enterococcus-, Lactobacillus-, Lactococcus-, Leuconostoc-, Streptococcus- ja Weissella-lajit. Kala- ja lihavalmistehygienia on ollut useimmiten tutkittu alue, mutta myös yleistä MHB-diversiteetin tutkimusta on tehty. Vastikään olemme aloittaneet yhteistyössä Biotekniikan instituutin kanssa pilaaja-MHB:n (Leuconostoc gasicomitatum) metaboliaan keskittyvän projektin. Tässä projektissa lähestymistapoina ovat genomiikka ja mikrosirututkimus. Yleistavoitteeksemme voidaan esittää uuden perustiedon tuottaminen erilaisista elintarvikkeiden pilaantumis- ja kontaminaatiotapauksista ja tämän tiedon käyttäminen elintarvikkeiden laadun parantamiseen.
Vastaava tutkija
Björkroth Katri Johanna, Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ympäristöhygienian laitos Hankkeen kesto 1998 -
Asiasanat
maitohappobakteeri, elintarvikehygienia, bakteeritaksonomia genomiikka
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|