Hankkeessa selvitetään viljojen prosessoinnissa syntyvien sivujakeiden hyödyntämistä elitarvikkeisiin lisättävän ravintokuidun, ksylaanin raaka-aineena. Tutkimuksessa verrataan eri raaka-aineista saatavien ksylaanien eristystä, rakenteita, ominaisuuksia ja fysiologisia vaikutuksia. Raaka-ainelähteinä verrataan olkia, akanoita sekä tärkkelyksen eristyksessä syntyviä sivujakeita. Hankkeessa lähdetään systemaattisesti selvittämään ksylaanin rakenteen merkitystä ja vaikutusta ksylaanin funktionaalisiin ominaisuuksiin ravinnon ainesosana. Tavoitteena on löytää/valmistaa ksylaanituote, joka antaisi korkean viskositeetin ruuansulatuskanavan yläosassa ja fermentoituisi hitaasti paksusuolessa. Saatuja tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä uusia ravintokuitua sisältäviä elintarvikkeita.
Vastaava tutkija
Tenkanen Maija, Helsingin yliopisto, Soveltavan kemian ja mikrobiologian laitos, Yleinen kemia Yhteistyötahot
Helsingin yliopisto,Elintarviketeknologian laitos
Hankkeen kesto 2003 -
Asiasanat
Polysakkaridit, hemiselluloosat, ksylaani, ravintokuitu
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|