Globalisaation ja keskittymisen rinnalla kiinnostus paikalliseen lähiruokaan on kasvanut. Myös luonnonmukainen maatalous painottaa paikallisten resurssien hyväksikäyttöä, sekä tuottajien ja kuluttajien yhteyttä. Luomu ja lähiruoka tarjoavat mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja sekä kuluttajille että paikallisille tuottajille ja elintarvikeyrittäjille. Vaikka Suomessa on käynnistetty noin 50 lähiruokahanketta, ruuan paikallistamisen vaikutuksia on tutkittu vain vähän. Tämä hankkeen tavoitteena on tutkia paikallisen luomu- ja lähiruuan ekologisia ja taloudellisia vaikutuksia, sekä paikallistamisen liittyviä oppimishaasteita. Hankkeen tapaustutkimuksena on Juvan kunnan suurkeittiöostojen ympärille rakentuva ruokajärjestelmä, jonka nykytilanteen kuvaus on monitieteisen hankkeen lähtökohta. Hankkeen vaikutusosassa selvitetään paikallisen luomutuotannon ja lähiruuan vaikutuksia maankäyttöön, energia- ja materiaalivirtoihin sekä ympäristöön. Niiden aluetaloudellisia ja sosio-ekonomisia vaikutu ks ia selvitetään myös. Hankkeen oppimisosassa tutkitaan, mitkä ovat paikallistamiseen liittyvät oppimishaasteet ja lähiruokaverkostoissa tarvittava sosiaalisen pääoman laatu. Saatuja tuloksia integroidaan käsitteellisesti niin, että ne auttavat ruokajärjestelmien toimijoita arvioimaan mahdollisuuksia paikallistamiseen, sekä sen vaikutuksia ruuan kokonaisedullisuuteen. Hanke toimii yhteistyössä sekä Juvan kunnan ruokajärjestelmän toimijoiden että useiden tutkimus- ja kehittämishankkeiden kanssa.Hanke tutkii ruoan tuotannon, jalostuksen, jakelun ja kulutuksen paikallisuuden lisäämisen ympäristöön kohdistuvia ja taloudellisia vaikutuksia, sekä siihen liittyviä oppimishaasteita.
Tulokset
Hanke on käynnistynyt kesällä ja syksyllä 2003. Vuonna 2005 hankkeen päätulokset ovat valmistuneet ja niitä on esitelty posterein ja suullisin esitelmin.
Vastaava tutkija
Seppänen Laura, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkeli Yhteistyötahot
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitos/ympäristöntutkimus ja taloustutkimus, Helsingin yliopisto, soveltavan biologian laitos
Hankkeen kesto 2003 - 2006
Asiasanat
Lähiruoka, luonnonmukainen tuotanto, luomu, luomutuotteet, ympäristövaikutukset, aluetalous, oppimishaasteet, ruokajärjestelmä, paikallistaminen, talousvaikutukset
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|