Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society (BERAS) –tutkimushankkeessa tarkastellaan paikallisten luomuelintarvikeketjujen lisäämisen vaikutuksia maaseudun elinvoimaisuuteen, ympäristön tilaan ja maatalouselinkeinoon, kartoitetaan elintarviketarjonnan paikallisuusasteen lisäämisen ongelmia sekä kehitetään niihin ratkaisuja. BERAS-tutkimushanke pohjautuu paikallisten elintarvikeketjujen ja ruokajärjestelmien tapaustutkimuksiin. BERAS kattaa kahdeksan Itämeren valuma-alueella sijaitsevaa EU-jäsenmaata. Tavoitteena tutkimushankkeessa on havainnoida ja kehittää edelleen kestävämpiä ruokajärjestelmiä. Hankkeen päärahoitus tulee EU:n INTERREG III B –varoista.
Tulokset
Projektissa on tehty nykytilan kuvaus sekä joitakin haastatteluja. Tutkimusmateriaalin kerääminen jatkuu. Kohdealueen, JoRaJuPuSu:n (kuntayhtymä Joroinen, Rantasalmi, Juva, Puumala, Sulkava), muihin lähiruoan parissa toimiviin ihmisiin ja tahoihin on otettu yhteyttä ja yhteistyö on aluillaan. Kvantitatiivista aineistoa maatiloilta ryhdytään keräämään syksyllä 2003, jonka perusteella tarkastellaan taloudellisia ja ympäristökysymyksiä. V. 2004 julkaistiin CUL:in sarjassa Seppänen, Laura, (toim.) Local and Organic Food and Farming around the Baltic Sea. Ekologiskt Lantbruk nr. 40. Hanke jatkui 3 kk. vuoden 2006 puolella, jolloin viimeisteltiin loppuraportteja ja järjestettiin suuri loppuseminaari Järnassa Ruotsissa.
Vastaava tutkija
Seppänen Laura, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkeli Yhteistyötahot
MTT Ekologinen tuotanto Karila ja Partala; Etelä-Savon Ympäristökeskus; Juvan kunta, Helsingin yliopisto, taloustieteen laitos
Hankkeen kesto 2003 - 2006
Asiasanat
Itämeri ja ravinnehuuhtoutumat, luomu- ja lähiruoka, ympäristö-, talous- ja yhteiskunnalliset vaikutukset
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|