Kauratuotteissa runsaana esiintyvän liukoisen ravintokuidun betaglukaanin fysikokemiallisella tilalla on kenties ratkaiseva merkitys kauran fysiologisesti suotuisten ominaisuuksien kannalta. Tuotteiden ja teknologian kehittämiseen tarvitaan menetelmiä, jotka ennakoivat fysiologisia vaikutuksia. Tämän teknologia- ja menetelmänkehitysosan lisäksi tutkitaan ravintointerventiolla, miten eri kauratuotteista koostettu, runsaasti betaglukaania sisältävä dieetti vaikuttaa lievästi ylipainoisten koehenkilöiden veren lipidi- ja sokeriarvoihin sekä suolistomikrobistoon ja koettuun suoliston hyvinvointiin. Hanke tuottaa siten aineistoa kauratuotteita koskevien terveysväittämien esittämiseen.
Vastaava tutkija
Sontag-Strohm Tuula, Helsingin yliopisto, Elintarviketeknologian laitos, Viljateknologia Yhteistyötahot
Helsingin yliopisto, soveltavan kemian ja mikrobiologian laitos, ravitsemustieteen yksikkö, Helsingin yliopisto, soveltavan kemian ja mikrobiologian laitos, Kansanterveyslaitos, mikrobiologian yksikkö, Valtion teknillinen tutkimuskeskus, Biotekniikka, S-Työterveyspalvelut
Hankkeen kesto 2001 - 2002
Asiasanat
kaura, betaglukaani, kolesteroli, glykeeminen indeksi
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|