Elintarviketeollisuudessa pääosin meijeriteollisuudessa fermentoidut tuotteet ovat tärkeässä asemassa. Fermentaatiossa jotkut bakteerikannat tuottavat ekstrasellulaarisia polysakkarideja (EPS), joilla on kahdenlainen tehtävä: (1) teknologisesti ne vaikuttavat tuotteen rakenteeseen ja (2) fysiologisesti niillä on todettu olevan positiivisia vaikutuksia ihmisen terveyteen. Tutkimuksessa on seulottu maitohappo-, propioni- ja bifidobakteerikantoja, tuottavatko ne ekstrasellulaarisia polysakkarideja (EPS). Bakteerit on kasvatettu ja niiden kasvuolosuhteiden vaikutusta EPSien tuottoon on tutkittu. EPSät on eristetty ja puhdistettu sekä selvitetty niiden primaarit molekyylirakenteet (NMR-spektroskopia). Lisäksi on tutkittu EPSien reologisia ominaisuuksia. Tällä hetkellä tutkimus on keskittynyt EPSien fysiologisiin vaikutuksiin.
Tulokset
Hanke oli keskeytyneenä 1.7.2003 - 31.12.2004.
Vastaava tutkija
Huttunen Eine, Helsingin yliopisto, Elintarviketeknologian laitos, Maitoteknologia Yhteistyötahot
Tukholman yliopisto, Arrhenius laboratorio, Orgaanisen kemian laitos, HY, Kemian laitos, Polymeerikemian laboratorio, HY, biotekniikan instituutti, elektronimikroskopian yksikkö, KTL, virustautien ja immunologian osasto
Hankkeen kesto 1996 - 2007
Asiasanat
eksopolysakkaridi (EPS), maitohappobakteeri, propionibakteeri, bifidobakteeri, tuotto, primaari molekyylirakenne, reologia, fysiologiset vaikutukset
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|