Tutkimuksen tavoitteena on tutkia fysikaalisen tilan vaikutusta biomateriaaleissa esiintyvien diffuusirajoitteisten kemiallisten reaktioiden kinetiikkaan. Tutkimusmateriaaleina käytetään amorfisia hiilihydraatti- ja proteiinipohjaisia elintarvikemalleja. Tutkittavaksi reaktioksi on valittue ei-entsymaattinen ruskistuminen. Tutkimusmateriaalien fysikaalinen tila määritetään differentiaalisella skanningkalorimetrialla (DSC) ja fysikaalisen tilan vaikutusta ruskistumisen nopeuteen seurataan UV-spektroskopialla. Tutkimus on perustutkimusta, jonka tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi elintarvikkeiden laadun parantamisessa.
Vastaava tutkija
Roos Yrjö, Helsingin yliopisto, Elintarviketeknologian laitos, Elintarviketeknologia Hankkeen kesto 1996 - 2004
Asiasanat
fysikaalinen tila, lasisiirtymä, ei-entsymaattinen ruskistuminen, reaktiokinetiikka
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|