Tavoitteena on valita maitovalmisteisiin sopivia probioottisia maitohappo- ja bifidobakteerikantoja. Kantojen elinkyky tuotteessa ja ruoansulatuskanavassa pyritään optimoimaan prebiooteilla ja muilla kasvutekijöillä. Prebiooteiksi valitaan sekä tuotteiden teknologisiin ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin että suoliston omaan mikrobiflooraan ja testattaviin probioottikantoihin edullisesti vaikuttavia komponentteja. Vaikutukset seulotaan erilaisin in vitro kokein ja todennetaan kliinisin tutkimuksin. Keskeistä on myös molekyylibiologisten menetelmien kehittäminen valittujen kantojen seuraamiseksi sekä maitotuotteissa että suolinäytteissä.
Vastaava tutkija
Palva Airi, Helsingin yliopisto, Peruseläinlääketieteen laitos Yhteistyötahot
VTT, Helsingin yliopisto, Elintarviketeknologian laitos, Oulun yliopisto, Turun yliopisto, Ingman Oy, Valio Oy, Maitokolmio Oy
Hankkeen kesto 1998 - 2000
Asiasanat
Maitohappobakteerit, maito, ravitsemuskokeet, molekyylibiologiset menetelmät
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|