Voiöljyn, vaihtoestöidyn voiöljyn, kerman, rypsiöljyn, auringonkukkaöljyn, soijaöljyn, kovetettujen auringonkukka- (36,5 % trans-happoja) ja soijaöljyjen (20 % transrasvahappoja) sekä kovetetun soijaöljyn, johon on lisätty 0,25 % kolesterolia, vaikutuksia veriseerumin kolesteroli- ja lipoproteeiinitasoihin, rasvakudoksen rasvahappokoostumukseen, kasvuun, rehunkäyttöön ja ruhonlaatuun tutkittiin teurassioilla kolmessa eri kokeessa. Maitorasvaa saaneilla sioilla todettiin korkeammat seerumin kolesterolipitoisuudet kuin kasviöljyjä saaneilla sioilla. Tämä havainto tuki yleistä lipidihypoteesia ja korosti ravintorasvojen rasvahappokoostumuksen merkitystä seerumin kolesterolipitoisuuteen. Voiöljyn vaihtoesteröinnin, joka muuttaa rasvan triglyseridikoostumusta, mutta ei rasvahappokoostumusta, todettiin lisäävän voirasvan hyperkolesterolemista vaikutusta. Tämä osoittaa, että myös ravintorasvojen triglyseridikoostmuksella saattaa olla merkittävä vaikutus veren kolesteroli tasoihin. Ravinnon kohtuullisella trans-rasvapitoisuuden tai kolesterolipitoisuuden ei todettu vaikuttavan merkitsevästi kasviöljyjen hypokolesterolemiseen vaikutukseen sioilla.
Tulokset
Tutkimus loppunut. Tulokset julkaistu.
Vastaava tutkija
Kemppinen Asmo S., Helsingin yliopisto, Elintarviketeknologian laitos Hankkeen kesto 1988 - 1997
Asiasanat
sika, kolesteroli, trans-rasvahappo, GLC, ultrasentrifugi
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|