M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Iijoen kalatiet

Paluu Hankehaaviin

	

Vaelluskalat palaavat Iijokeen -hankkeessa (2008-2010) laadittiin yleissuunnitelmat Iijoen viiden alimman voimalaitoksen (Haapakoski-Raasakka) ohittavista kalateistä. Seuraavassa vaiheessa, vuosina 2011-2013, suunnitellaan tarkemmat lupahakemustasoiset rakennesuunnitelmat kyseisten voimalaitosten kalateistä. Kalateiden rakennesuunnittelu perustuu yleissuunnitelman linjauksiin.

Yleissuunnitelman linjauksien ohella kalateiden rakennesuunnittelu edellyttää biologista tutkimustietoa kalateitä hyödyntävien kalojen, esim. lohien käyttäytymisestä ja sijoittumisesta voimalaitosten alapuolella. Näiden tietojen avulla on mahdollista tarkentaa kalateiden rakennesuunnittelua ja varmistaa suunniteltavien kalateiden toimivuus.

Merkittävin kalatien toimivuuteen vaikuttava seikka on kalatien suuaukon sijoittaminen. Suuaukko pitää rakentaa niin, että kalat löytävät sen helposti ja hakeutuvat siihen aktiivisesti. Tämä edellyttää paitsi oikeaa sijoitusta, niin myös riittävän voimakasta houkutusvirtausta kalatiestä suhteessa turbiineista juoksutettavaan virtaukseen.

Iijoen kalateiden suuaukon optimaalista sijoittamista varten on tärkeää tietää, miten lohet liikkuvat voimalaitosten alakanavissa ja kerääntyvätkö ne tiettyihin paikkoihin. Tätä tutkittaessa on erityisesti huomioitava voimalaitosten virtaaman ja alakanavien vedenkorkeuden nopeat vaihtelut, minimivirtaamakäytäntö sekä mahdolliset ohijuoksutukset ja yölliset nollavirtaamajaksot.

Tavoitteet

Tutkimuksen päätavoitteena on selvittää Iijoen Raasakan, Maalismaan, Kierikin ja Pahkakosken patoaltaisiin siirrettyjen lohien liikkumista, sijoittumista ja elinympäristönvalintaa voimalaitosten alakanavissa lohien nousukauden aikana (kesäkuu-lokakuu). Näiden tietojen perusteella arvioidaan Iijokeen suunniteltavien kalateiden suuaukkojen sijoittamista ja tarvittavan houkutusvirtaaman määrää.

Tulokset

Kenttätyökauden 2011 aikana tutkimuksia varten saatiin käyttöön vain 20 lohiyksilöä tavoitteena olleen 40 yksilön sijaan. Tästä johtuen tutkimus keskitettiin kaudella 2011 vain Maalismaan voimalaitoksen alakanavaan, eikä selvitystä toteutettu suunnitelman mukaisesti Kierikin alakanavassa. Ensimmäisiä analysoituja tuloksia hankkeesta on odotettavissa syksyllä-talvella 2011.

Vaikuttavuus

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää laajasti niin Iijoen kuin muiden rakennettujen jokiemme kalateiden suunnittelussa ja rakennettujen jokien vaelluskalakantojen elvyttämisessä. Tiedon käyttäjien joukkoon kuuluvat mm. ympäristöhallinto, kalatalousviranomaiset, vesivoimantuottajat ja vesialueiden omistajat.

Vastaava tutkija

Orell Panu, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Mäki-Petäys Aki, Huusko Riina, Jaukkuri Mikko, Erkinaro Jaakko

Yhteistyötahot

Rahoitus: EAKR/Pohjois-pohjanmaan ELY-keskus, Yhteistyötahot: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, PVO-vesivoima Oy, Tmi Olli van der Meer

Hankkeen kesto 2011 - 2012

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.