M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Oulujoen vaelluskalakannat ? hoitomenetelmät ja niiden kehittäminen

Paluu Hankehaaviin

	

Vaelluskalakantojen hoidon merkittävä ajankohtainen ongelma on lohi- ja meritaimenistutusten pitkään jatkunut heikko tuottavuus. Istutuksia tehdään Suomessa useampien miljoonien eurojen arvosta vuosittain ja istutukset ovat vaelluskalakantojen hoitomuoto. Tulevaisuudessa laajoja ja pitkäkestoisia kotiutusistutuksia tarvitaan lisäksi kalateiden avaamiin jokiin. Istutushoidon kehittäminen ja istutusten tuloksellisuuden parantamien on siksi ensiarvoisen tärkeää.

Istutushoidon tulosten jyrkän heikkenemisen syitä on todennäköisesti useita. Osaan näistä ei voida nopealla aikavälillä juurikaan vaikuttaa (esim. Itämeren tila), mutta kalanviljelyn ja istutushoidon käytäntöjä voidaan kehittää ja muuttaa.

Esimerkiksi Oulujoella vuosina 2007-2009 toteutetuissa lohen vaelluspoikasten radiolähetinseurannoissa havaittiin, että istutusten ajankohdalla voi olla suuri merkitys istukkaiden kykyyn selviytyä. Vastaavasti istutuspaikka voi merkittävästi vaikuttaa istukkaiden motivaatioon nousta esim. kalateitä pitkin rakennettuihin jokiin.

Istutuspaikan ja ?ajankohdan säätäminen on helpoimpia toimenpiteitä, joita istutushoidon kehittämisessä voidaan nopeasti hyödyntää. Oulujoella Merikosken kalatie tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet asiaan liittyvän tutkimuksen toteuttamiseen. Lisäksi Oulujoki on yksi keskeisiä velvoiteistutusten kohteita maassamme.

Tavoitteet

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää istutuspaikan ja -ajankohdan vaikutusta viljeltyjen lohen vaelluspoikasten selviytymiseen merivaellukselta Oulujoen Merikosken kalatiehen. Lisäksi hankkeessa selvitetään istutuspaikan ja -ajankohdan vaikutusta vaelluspoikasistutusten tuottoon (saalis) merialueella. Seuranta toteutetaan PIT- (Passive Integrated Transponder) ja T-merkeillä tehtävillä merkinnöillä. PIT-merkinnöin seurataan mereltä palaavien lohien hakeutumista kalatiehen ja T-merkinnöin selvitetään istutusten tuottoa merialueella. Tavoitteena on istuttaa 10000 kpl merkittyjä lohen vaelluspoikasia sekä vuonna 2011 että 2012. Lohien paluuta kalatiehen ja saaliita merellä seurataan vuoteen 2015 asti.

Tulokset

Kevätkesällä 2011 istutettiin ensimmäiset 10000 merkittyä lohen vaelluspoikasta. Istutukset toteutettiin neljässä erässä, joissa kussakin oli 2500 yksilöä. Kolme merkintäerää vapautettiin Oulujokeen, Monttan kalanviljelylaitoksen kohdalle. Yksi erä vapautettiin Oulujokisuulle Vihreäsaaren edustalle.

Vaikuttavuus

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää Oulujoen ja myös muiden rakennettujen jokien velvoiteistutusten toteuttamisessa ja niiden kehittämisessä. Tiedon käyttäjien joukkoon kuuluvat mm. ympäristöhallinto, kalatalousviranomaiset, kalanviljelylaitokset, vesivoimantuottajat ja vesialueiden omistajat.

Vastaava tutkija

Orell Panu, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Mäki-Petäys Aki, Jaukkuri Mikko, Erkinaro Jaakko

Yhteistyötahot

Rahoitus: Energiateollisuuden ympäristöpooli ry, Fortum Oy, maa- ja metsätalousministeriö ja RKTL, Yhteistyötahot: Oulun energia, Tmi Olli van der Meer, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Hankkeen kesto 2011 - 2015

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.