Ruokakalan laatuun vaikuttaa keskeisesti valittu teurastustapa ja kalan kokema stressi ennen teurastusta. Viljellyllä kalalla teuraskäytäntöjä voidaan suhteellisen helposti muokata haluttuun suuntaan, sen sijaan prosessien ohjaaminen kalastuksen yhteydessä on huomattavasti haasteellisempaa. Kenttäolosuhteet asettavat kalankäsittelylle omat rajoitteensa ja pienikokoisen kalan tainnuttamiseen soveltuvaa teknologiaa, jonka avulla tuotelaatua potentiaalisesti pystyttäisiin parantamaan, on niukalti saatavilla. Tavoitteet Tavoitteena oli tutkia sähkötainnutuksen mahdollisuuksia nuotatun muikun laadun ja säilyvyyden parantamisessa. Muikulla mitattiin sähkötainnutuksen vaikutuksia rigorin eli kuolonkankeuden kehittymisessä ja lihaksen aineenvaihdunnassa. Tulokset Onnistuneen sähkötainnutuksen seurauksena muikun rigorin kehittyminen hidastui, millä tiedetään olevan positiivisia vaikutuksia kalan laatuun ja säilyvyyteen. Sähkötainnutuksella voidaan näin potentiaalisesti parantaa nuotatun muikun laatua sekä vähentää sen kokemaa stressiä pyynnin yhteydessä. Tainnutuksen laatuun tulee jatkossa panostaa sähkötainnutusmenetelmää optimoimalla. Vastaava tutkija Ruohonen Kari, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Muut henkilöt Airaksinen Susanna, Norrdahl Olli Yhteistyötahot Pyhäjärvi-instituutin tilaama tutkimus, Varsinais-Suomen TE-keskuksen rahoittama KOR-hanke Hankkeen kesto 2006 - 2006 Hankkeen vaihe: päättynyt
|