M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Innovatiiviset lähestymistavat meriluonnon monimuotoisuuden tilan arvioinnissa ja seurannassa (MARMONI)

Paluu Hankehaaviin

	

Rannikon kalojen monimuotoisuus ja lisääntymisalueet

Euroopan Unionin LIFE+ Nature & Biodiversity -ohjelmaan kuuluvan MARMONI-hankkeen tavoitteena on kehittää uusia menetelmiä Itämeren meriluonnon monimuotoisuuden seurantaan ja arviointiin. Hankkeessa arvioidaan lajien ja elinympäristöjen nykytilaa sekä ihmisen niihin kohdistamia paineita monimuotoisuuden näkökulmasta.

MARMONI?hankkeessa pyritään luomaan Itämeren alueelle yhteiset suositukset monimuotoisuuden arvioimiseen. Kenttätyöt keskittyvät valituille merialueille Viron, Latvian, Ruotsin ja Suomen aluevesillä ja talousvyöhykkeellä. Suomessa kenttätyötä tehdään Saaristomerellä ja Tammisaaren edustalla sekä avomerellä Suomenlahdella.

Tavoitteet

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos osallistuu MARMONI?hankkeessa Itämeren kalaston tilan ja monimuotoisuuden seurantamenetelmien kehittämiseen ja tuottaa mallinnettuja karttoja kalojen lisääntymisalueista ja arvioi niiden käyttökelpoisuutta rannikkovesien elinympäristöjen tilan seurannassa.

Hankkeessa kehitetään erityisesti särkikalojen runsauteen ja kampelanpoikasten levinneisyyteen ja määriin perustuvia Itämeren tilan indikaattoreita.

Vaikuttavuus

Hankkeen tuloksia sovelletaan Euroopan Unionin meristrategiadirektiivin edellyttämissä Itämeren tilan seurannoissa ja toisaalta Helsinki-komission (HELCOM) Itämeren toimintaohjelman tavoitteiden toteutumisen seurannassa.

Vastaava tutkija

Lappalainen Antti, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Kurkilahti Mika, Kallasvuo Meri

Yhteistyötahot

Latvian Institute of Aquatic Ecology (Latvia); Institute for Environmental Solutions (Latvia); Latvian Fund for Nature (Latvia); Nature Conservation Agency (Latvia); Baltic Environmental Forum-Estonia (Estonia); Estonian Marine Institute (Estonia); Suomen ympäristökeskus (Suomi); Naturvårdsvärket (Ruotsi); AquaBiota (Ruotsi)

Hankkeen kesto 2010 - 2015

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.