M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Muikun ruokamädin tuotannon mahdollisuudet

Paluu Hankehaaviin

	

Suomessa kalatalouselinkeinojen taloudellista kasvua on haettu uusien paremmin tuottavien lajien kasvatuksen avulla. Mäti on arvokkain tuote, jota kalasta voidaan tuottaa ja muikun ruokamäti on kotimaisista mätituotteista kalleinta. Nykyisin muikun ruokamätiä on tarjolla vain lyhyen sesongin ajan. Muikun ruokamädin tuotanto viljelyn avulla ja mädin ympärivuotinen tarjonta markkinoille voi olla taloudellisesti kannattava uusi tuotekonsepti.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on saada luotettava käsitys muikun ruokamädintuotannon taloudellisista mahdollisuuksista ja tuotantobiologisista valmiuksista. Muikun tuotantobiologia vaikuttaa mädintuotannon kannattavuuteen. Tutkimuksien kohteena ovat kalojen kasvu, sukukypsymisikä, mätisaanto ja menetelmät, jolla kaikki parven yksilöt saadaan mätiä tuottaviksi naaraskaloiksi.

Vaikuttavuus

Hanke avaa mahdollisuuksia uuden tuotteen tuotannon käynnistämiseen, mikäli muikun mädin tuotanto osoittautuu taloudellisesti kannattavaksi. Tuloksia voivat hyödyntää alkutuottajat, jalostajat ja kalakauppa.

Vastaava tutkija

Koskela Juha, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Rahoittajat

EKTR

Julkaisut

- Koskela, J. 2010. Onko muikun ruokamätiviljelyssä ideaa? Apaja 2:10.

- Koskela, Juha. 2013. Muikun ruokamädin viljelymahdollisuudet - esiselvitys. Riista- ja kalatalous. Tutkimuksia ja selvityksiä 4/2013:1-23.

- Kankainen, M. ja Koskela, J. 2013. Muikun ruokamädin viljelyn tuotantotalous - esiselvitys. Riista- ja kalatalous. Tutkimuksia ja selvityksiä 14/2013:1-27.

Hankkeen kesto 2010 - 2011

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.