Suomessa kalatalouselinkeinojen taloudellista kasvua on haettu uusien paremmin tuottavien lajien kasvatuksen avulla. Mäti on arvokkain tuote, jota kalasta voidaan tuottaa ja muikun ruokamäti on kotimaisista mätituotteista kalleinta. Nykyisin muikun ruokamätiä on tarjolla vain lyhyen sesongin ajan. Muikun ruokamädin tuotanto viljelyn avulla ja mädin ympärivuotinen tarjonta markkinoille voi olla taloudellisesti kannattava uusi tuotekonsepti.
Tavoitteet Hankkeen tavoitteena on saada luotettava käsitys muikun ruokamädintuotannon taloudellisista mahdollisuuksista ja tuotantobiologisista valmiuksista. Muikun tuotantobiologia vaikuttaa mädintuotannon kannattavuuteen. Tutkimuksien kohteena ovat kalojen kasvu, sukukypsymisikä, mätisaanto ja menetelmät, jolla kaikki parven yksilöt saadaan mätiä tuottaviksi naaraskaloiksi.
Vaikuttavuus Hanke avaa mahdollisuuksia uuden tuotteen tuotannon käynnistämiseen, mikäli muikun mädin tuotanto osoittautuu taloudellisesti kannattavaksi. Tuloksia voivat hyödyntää alkutuottajat, jalostajat ja kalakauppa.
Vastaava tutkija Koskela Juha, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Rahoittajat EKTR Julkaisut - Koskela, J. 2010. Onko muikun ruokamätiviljelyssä ideaa? Apaja 2:10.
- Koskela, Juha. 2013. Muikun ruokamädin viljelymahdollisuudet - esiselvitys. Riista- ja kalatalous. Tutkimuksia ja selvityksiä 4/2013:1-23.
- Kankainen, M. ja Koskela, J. 2013. Muikun ruokamädin viljelyn tuotantotalous - esiselvitys. Riista- ja kalatalous. Tutkimuksia ja selvityksiä 14/2013:1-27.
Hankkeen kesto 2010 - 2011 Hankkeen vaihe: päättynyt
|