M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Iänmääritysmetodiikka

Paluu Hankehaaviin

	

Iänmääritysmenetelmiä kehitetään luotettavammiksi ja luutumien muuta tutkimuskäyttöä edistetään. Iänmääritys tehdään yhä useammin kalan otoliitin eli kuulokiven poikkileikkauspinnasta, joka on värjätty niin, että vuosirenkaat erottuvat pinnassa selkeinä tummina juovina.

Silakan iänmäärityksessä siirrytään vähittäin käyttämään otoliittileikkeitä kokonaisen otoliitin sijasta.

Hanke on jatkuva.

Tavoitteet

Hankkeessa Kehitetään iänmääritysmenetelmiä, pidetään yllä iänmääritysten luotettavuutta, arkistoidaan vanhoja luutuma-aineistoja sekä uudet aineistot, edistetään iänmääritystulosten ja sähköisen luutuma-aineiston tallentamista tietokantaan.

Kanta-arviot, istutusten tuloksellisuustutkimukset, ympäristövaikutusten arvioinnit ym. perustuvat osin iänmäärityksiin, joiden tulee olla luotettavia ja uudelleen tarkasteltavissa. Arkistoituja luutuma-aineistoja käytetään myös geneettisiin analyyseihin tarkasteltaessa esim. kalakantojen sukulaisuuksia tai tietyn alueen kalakannan perimän muutoksia.

Tulokset

Vuonna 2014 toteutettiin yhdessä Turun yliopiston ja Ruotsin SLU:n kanssa Selkämeren silakan iänmääritysvertailu, jossa tarkasteltiin kahden otoliittien käsittelymenetelmän käyttökelpoisuutta. Tuloksista (ei vielä julkaistu) näkyy kokemuksen merkitys iänmääritysten luotettavuudelle; RKTL:ssa/Lukessa käytetty menetelmä sahata ja värjätä otoliittileikkeet mahdollistaa silakalla tarkemmat iänmääritykset kuin otoliittien hionta ja värjäys ja on kanta-arvion luotettavuutta ajatellen parempi.

Vaikuttavuus

Kalojen iänmäärityksistä saatavaa tietoa käytetään mm. silakan kannanarvioinnissa.

Vastaava tutkija

Raitaniemi Jari, Luonnonvarakeskus, Turku

Muut henkilöt

Hokki Rauno (Luonnonvarakeskus)

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.